Cât te costă să tragi cu pistolul în București, la poligon. Cartușul antistres

Cât te costă să tragi cu pistolul în București, la poligon. Cartușul antistres
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tirul sportiv este una dintre cele mai bune metode de relaxare dar și de exersare a acuității vizuale, a stării de calm și responsabilității

Tarifele sunt de 50 de lei pentru o jumătate de oră de închiriere a poligonului de tir, cost la care se adaugă suma de 25 de lei pentru închirierea pistolului și doi lei pentru fiecare cartuș

„Puneți-vă căștile și ochelarii de protecție mai întâi. Aici nu intrăm decât pregătiți complet, atât psihic, cât și fizic. Lăsați toate grijile deoparte. E momentul să ne relaxăm”. Acesta este primul lucru pe care îl aude oricine vrea să tragă cu o armă de foc, fie el profesionist, ori începător, atunci când pășește în complexul de tir al UTI, din Capitală. Instructorul, Filip Gheorghe, lucrează cu armele de aproape treizeci de ani, iar acum este autorizat de Direcția Generală de Poliție a Capitalei pentru a-i instrui și pe alții. Îl ajută și celălalt instructor, Vasile Burghel, iar fiecare îndrumare oferită de cei doi este  la fel de plină de pasiune pentru fiecare dintre sutele de clienți care trec pragul poligonului. „Totul e să fim atenți la felul în care mânuim arma. Nu e deloc greu, trebuie concentrare maximă, apoi totul o să fie o plăcere. Haideți, curaj. Cât sunteți cu mine e ca și cum ați fi singuri”, glumește Gheorghe, iar atmosfera se transformă într-una atât de plăcută și de sigură încât realizezi imediat că ai intrat într-un loc în care totul pare să funcționeze precum un ceas elvețian.

Cerere mare, ofertă mică – o investiție bună
Poligonul de tir din cadrul UTI pune la dispoziție clienților pistoale neletale cu bilă de cauciuc, letale cu glonț sau puști de vânătoare cu glonț sau cu alice. Fie că vorbim despre persoane care dețin un permis de armă, de sportivi, ori despre cei care văd în asta doar un moment de relaxare, cu toții pot veni la complexul de pe șoseaua Olteniței pentru experiențe inedite, adrenalină sau pentru concursuri cu prietenii.
Complexul, inaugurat în mai 2009, a deschis drumul acestui tip de business, fiiind în acel moment singurul poligon de tragere indoor din România.
„În momentul în care am demarat acest proiect, ne-am propus să creăm siguranță maximă, dar mai ales performanță și standarde cât mai înalte. Ideea a pornit de la managementul UTI, care a realizat un studiu de piață, în 2007, și a constatat că există o oportunitate foarte mare pentru a îndeplini nevoia  de a practica acest sport posesorilor de arme letale și neletale, care ajungeau atunci la aproape 60.000. UTI avea potențialul acestor sisteme de securitate pe care le produce, astfel că ne-am gândit să facem acest tip de business. Exista o cerere foarte mare, toți se duceau în afara Bucureștiului, dar acolo trebuia un aviz special din partea autorităților și era mai complicat”, ne povestește Nicolae Tănase, directorul complexului de tir UTI, grup de firme construit în jurul companiei UTI Systems, specializată pe sisteme și soluții de siguranță.

Cât de sigur este să tragi cu armele de foc
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu tragerile cu arma și se gândesc că pot pleca răniți de acolo, managerul poligonului are numai cuvinte liniștitoare: „Dacă se respectă toate procedurile și îndrumările instructorilor, totul este absolut sigur. Nu am avut parte de vreun incident până acum. Suntem foarte vigilenți în alegerea clientelei, dar și beneficiarii noștri sunt ascultători pentru că în momentul în care pun mâna pe o armă, au un mare sentiment de responsabilitate. Instructorii noștri explică foarte bine totul din momentul în care pășești pe pistă până când pui arma jos. Te învață cum să ții arma, cum să îți controlezi mișcările, respirația, absolut tot. Plus că, în poligon, totul e îndreptat spre țintă. Nu facem nicio mișcare greșită, în sus, în jos, stânga, dreapta și chiar dacă am face-o, avem totul antifonat, iar glonțul nu va ricoșa niciodată aiurea”.

„Tirul este o artă”
Până în 2010, la poligonul de tir puteau să vină numai cei care erau posesori de permis port-armă. După schimbarea Legii 295, privind regimul armelor și munițiilor, acum poate practica acest sport orice persoană care are vârsta minimă de 18 ani, indiferent de sex.
„Clienții noștri vin ori pentru instruire, ori pentru perfecționare, antrenament, sau pur și simplu pentru distracție. E un sport de relaxare mentală în primul rând. Sunt oameni care vor să performeze aici și avem chiar și un exemplu, din zona tirului dinamic. Vorbim despre un avocat care, prin puterea financiară pe care o are și prin dorința sa de a învăța și de a se perfecționa, a ajuns campion la foarte multe concursuri internaționale. Este vorba despre Sebastian Guțiu. Așadar, tirul este o artă, pentru că e asemenea șahului, te solicită mental. Ai nevoie de foarte mult echilibru, trebuie să gândești foarte bine ce decizie iei și, mai ales, să îți controlezi respirația înainte de a apăsa pe trăgaci. Mecanismul nu e complicat, ai intrat în poziție, la comandă ridici arma, o fixezi bine în mână, iei încărcătorul, îi pui cartușe, apoi, cu ajutorul ochiului director tragi către țintă”, explică Tănase.
 
Seagal, printre vizitatorii complexului de tir UTI
Jocurile Olimpice din Londra, 2012, atunci când Alin Moldoveanu a obținut medalia de aur, au readus în prim plan un sport cu tradiție în România. Printre personalitățile istorice care au practicat tir sportiv se numără Alexandru Ioan Cuza, cel care a înființat și „Societatea de Dare la Semn Bucuresci”, Ferdinand I și prințul George Valentin Bibescu.
Vestea bună este că, începând de anul trecut, Federația Română de Tir a început un program de promovare a acestui sport în școli, semn că se pune preț și pe astfel de competiții sportive.
„Trebuie descoperiți copiii care au calități motrice. La televizor, din păcate, se promovează doar fotbalul, ori tirul e un sport nobil, care educă și care dezvoltă capacitatea unui tânăr de a se responsabiliza. Am cunoscut tineri care nu erau în stare să vorbească corect gramatical și care, după ce au practicat tirul ani întregi, s-au schimbat complet. E un sport care te dezvoltă psihologic. Să nu uităm că Alin Moldoveanu este specializat în acest domeniu„, completează directorul complexului care, la sfârșitul anului trecut a avut un oaspete de seamă, pe actorul Steven Seagal.
„În decembrie, când a venit la filmare aici în România, într-una din pauze, Seagal a ținut să vină la poligonul nostru și să tragă. E un foarte bun trăgător”, își amintește el. Epuizăm mai bine de douăzeci de cartușe, iar concluzia e îmbucurătoare: două ore petrecute în poligonul de tir ne conving că o armă nu e doar un obiect care poate răni pe cineva, ci că mânuirea ei te poate duce către relaxare și destindere.

Vin foarte mulți oameni de afaceri care doresc să se relaxeze aici. Am observat că după o zi încărcată de muncă, un manager care vine și trage cu arma, pleacă mult mai destins. Avem printre clienți și actori, oameni de televiziune
Nicolae Tănase, director complexul de tir UTI

400.000 de euro este suma investită în poligonul de tir UTI


Magazin de arme și muniții
Pentru cei care nu dispun de o armă, dar doresc să-și achiziționeze una, poligonul UTI pune la dispoziție un magazin de arme și muniții, care are în dotare de la arme cu vechime până la cele actuale, pe care le folosește Jandarmeria franceză, de exemplu. „Pe lângă poligonul de tir, avem și un magazin de arme, muniție și accesorii, un atelier de reparat arme, o cameră de păstrat armele și munițiile, unde mai nou, persoanele care nu au unde să lase arma în casă, atunci când pleacă in concediu, vin și o lasă la noi. Prețul pistoalelor neletale cu bilă de cauciuc se situează între 1.000 și 2.400 de lei, cele letale cu glonț costă între 2.400 și 4.600 de lei, iar o pușcă de vânătoare cu glonț sau alice variază între 2.600 și 8.200 de lei”, ne-a spus directorul UTI.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a înţeles
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din ultimii 30 de ani
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din…
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×